Heste Cases​

Jeg lægger løbende nye cases ind på vores hjemmeside om de heste, som har været i behandling hos mig.​

Case: Bomgaardens De'Luca

6-årige Luca var indtil december 2018 en velfungerende pony, der udviklede sig meget positiv i dressur. Vi havde på det tidspunkt haft hende i 3 år, hvor hun altid var blevet redet varieret i skov og ridehus med fridage mellem ridningen og jævnlige voksepauser. Luca var derfor på ingen måde slidt. Hun var ligeledes passet med massage og kiropraktik med fund i småtingsafdelingen af vores lokale dyrlæge, med sadelmager hvert 1/2 år, smed hver 6. uge osv.

Vinter og hen over sommer 2019 viste hun adfærdsændringer på stald samt rideproblemer med manglende lyst til at gå frem og hovedet kraftig løftet på sned. Hun sagde tydeligt fra, stod på bagbenene og bakkede af under ridning.

Hun blev ad flere omgange undersøgt klinisk, i røntgen og scintigrafi på anerkendte dyrehospitaler i Danmark og Tyskland. Ud over let halthed i forben var konklusionen hver gang, at Lucas adfærd ikke kunne retfærdiggøres af undersøgelsernes fund. Undervejs var Luca i gentagne smertestillende behandling, som ingen effekt havde.

Som enhver hesteejer synes vi selvfølgelig, at Luca er den mest fantastiske pony, og vi ville gøre alt for hende - trods at håbet for hjælp svandt for os, når nu dyrlægerne ikke kunne finde årsagen til hendes manglende ridelyst.

Derfor var gode råd og i vores utallige google-søgninger på udfordringerne, fandt vi frem til Maja - og det blev Lucas redning.

Første undersøgelse hos Maja viste en særdeles smertepint pony med massive neurologiske og biomekaniske udfordringer. Maja gav os dog håb, om end det krævede en massiv indsats i dagligdagen.

Vi fik et intensivt behandlingsprogram med øvelser flere gange dagligt samt en genoptræningsplan, der både understøttede Lucas motivation for at fungere som ridepony og hendes manglende biomekanik. Derudover fik Luca løbende behandlinger hos Maja for at sikre, at hun var på rette vej.

I dag står vi med en glad, motiveret og velfungerende pony, der trives på stald og med dressur i både skov og ridehal. Uden Majas løbende rådgivning og behandling var vi aldrig nået hertil. Vi er slet ikke i tvivl om, at forløbet hos Maja har været Luca og vores redning.

Case: caruzo

Da jeg første gang stiftede bekendtskab med Maja Guldborg for 10 år siden var, da min hest havde ligget fast i boksen, og var uren på højre bagben. Caruzo var på det tidspunkt 5 år – og jeg havde kort forinden fået konstateret, at han var lysfølsom (headshaker). Det var ikke noget, der som sådan påvirkede min daglige ridning, andet end på skovture, hvor han gik, og var en smule urolig fortil.

Jeg er gennem de sidste 10 år kommet hos Maja Guldborg 2 gange årligt, for at få ham behandlet, da han låser i sit bækken som følge af den gang han lå fast. Caruzo har aldrig været en ”longe-hest”, han starter op i trav, som en ”låst damecykel”, først efter nogle omgange, viser han sin trav. Hans lysfølsomhed har bestemt ikke haft indflydelse på hans indlæringsevne, han har altid haft meget nemt ved at lære dressurøvelserne.

I slutningen af 2013 og de efterfølgende 7-8 måneder ændrede Caruzo sig langsomt i den daglige træning – han blev mere tvær, svær at ride specielt til højre, begyndte at række tunge, krævede mere opvarmning -helst i galop - han havde svært ved at starte op i trav, og i perioder havde han en nervøs adfærd på staldgangen, og næsten umuligt at strigle i hovedet. Efterhånden havde jeg opgivet at ride dressur, og Caruzo var mere eller mindre blevet skovturshest.

I januar 2015 var jeg atter hos Maja Guldborg, som ved den neurologiske undersøgelse konstaterede, at der var meget stor forskel på styringen af højre og venstre side af kroppen som følge af en ubalance imellem højre side af storhjernen og venstre side af lillehjernen. Dette har en kæmpe betydning for hestens koordinering af kroppen.

Efter endt behandling, blev jeg instrueret i nogle neurologiske stimuli samt biomekaniske øvelser der skulle laves dagligt og vi aftalte, at jeg skulle gå stille frem i den kommende måned – ikke presse ham, og herefter komme til kontrol.

Hjemme igen gik der knap en uge, så ændrede hans adfærd sig markant, og i korte glimt, fik jeg min ”gamle” hest at se. Han fik gå-lyst, nemmere ved at flytte sig, var betydelig mere samarbejdsvillig på alle punkter og nu ville han gerne på fold i lidt flere timer. Så det var naturligvis spændende at komme til kontrol i februar måned.

Som altid, når jeg er hos Maja, starter vi med at se ham i alle 3 gangarter i longe. Jeg vidste godt hvad vi ville se, men det bedste var at se Majas reaktion, da Caruzo satte frem i en stor taktfast trav med god haseaktion og med tydelig bedre balance end han havde haft i mange år.

Som Maja konkluderede er Caruso altså ikke kun en kiropraktisk patient men et eksempel på en funktionel neurologisk dysfunktion, og hvis man ikke finder og behandler denne, kommer man aldrig i mål.

Caruzo får dagligt fortsat lavet sine øvelser, jeg har næsten fået min dressurhest tilbage (passer stadig på ikke at presse for hårdt), og til min tilfredshed går han nu på fold op til 10 timer om dagen

Case: skævt bækken

ASYMMETRISK BAGPART PÅ FØL:


Føllet er på det første billede ca. 1 mdr. gammelt. Ejeren opdager pludseligt at føllet ikke løber som det plejer, det virker mat og ved nærmere eftersyn ser de at den er tydeligt skæv i bækkenet.


Føllet behandles 2 gange kiropraktisk med 3 uger imellem og ses her på billede 2 hvor den er ca.4 mdr. gammelt. En sådan grad af skævhed kommer sig aldrig af sig selv. Hvis man skal kunne redde den atletiske funktion af hesten, gælder det om at få behandlet så hurtigt som muligt, særligt på individer i vækst.​

Der Harlekin B

August 2016 10 dage før EM i dressur, træder Harley (Der Harlekin B) lidt forkert i en øgning og bliver akut halt i svær grad.

Da der ikke kunne stilles en diagnose ud fra den ortopædiske undersøgelse, kom Harley til neurologisk og biomekanisk gennemgang, hvor det viste sig at han havde lavet en akut fixering i lænd og bækken.

Efter 2 behandlinger og umådelig stor flid fra rytters side af med øvelser og genoptræning i langsomt tempo, lykkedes det at få ham klar så han nåede med og vandt sølv for hold.

Case: rammstein

Headshaking

Historik

Vallak – 13 år, i stævneform – uddannet på Lilleturs-niveau.

Har i marts 2014 et voldsomt traileruheld på motorvejen, hvor hans trailer bliver påkørt skråt bagfra, river trækkrogen ud af bilen, vælter og kurer sidelæns hen ad vejen. Hesten ligger efterfølgende fast indtil Falck kommer med en hydraulisk klipper og får ham fri. Han har i den mellemliggende tid forsøgt at rejse sig i den væltede trailer – dog uden held idet stolpen i traileren holder ham nede.

Første observation af headshaking sker 6. april, hvor hesten pludselig kaster hovedet rundt i longe. I de efterfølgende uger får han fri – vi udtager blodprøve for at test for Borrelia samt alm. blodtal. Borrelia er negativ, men muskelværdierne er meget høje – som ved en galophest lige efter et løb, dog uden nogen form for arbejde. Litteraturen giver udtryk for at Magnesium og Bor har en god effekt på headshaking, og hesten får dagligt i den følgende måned 60 g Magnesium og 40 Borpiller. Han får i maj løbende behandlinger af kiropraktor og osteopat, tænderne bliver undersøgt for eventuelle betændelser og han får akupunktur. Fem uger efter første observation er hesten momentvis sig gamle jeg, og kan rides let. Han har det godt med hovedet nede ved jorden og går derfor på fold 6 timer dagligt uden de store problemer. Der skal dog ikke meget stress til før han igen headshaker, flemer og prøver at klø mulen. Han får Hypotalumus som gør ham mere rolig og tager toppen af stressen. Ridningen bliver dog helt droppet, da det ikke synes at gavne ham, så han holder bare fri.

Den 18. juni kommer hesten første gang til dyrlæge Maja Guldborg, som nu har behandlet ham fem gange for en neurologisk overspænding i den muskulatur som forbinder brystben med tungeben. Hesten bliver longeret lidt og går ellers bare på fold indtil starten af august, hvor vi så småt kan starte med at skridte 20 minutter efter longearbejdet.

Hesten har efterfølgende ikke haft problemer med headshaking. Han er sit gode, gamle jeg og vi kan ride normalt.

Case: tifa

Tifa 14 års dressurhest med akut hanetrit.

Fra dag til dag, efter at have ligget fast(traume) udviklede hoppen akut hanetrit i svær grad.

Jeg tilser hesten 2 dage efter symptom start. Hesten har en tildens til spændte muskler i hele højre side af krop og er fixeret i højre side af lænd/bækken samt venstre side af nakken.

Den behandles 3 dage i træk, ud fra de neurologiske fund, med kiropraktik og laser. Der igangsættes neuro rehabiliterende øvelser som ejer laver flere gange dgl. Efter en uge kan hesten skridte normalt og efter 2 uger og yderligere 2 behandlinger er hesten symptomfri og har været siden.

Case: tiffany

Vi har en dejlig hoppe på 6 år, som vi tilbage i efteråret 2019 fik en fornemmelse af ikke var helt i orden. Hun virkede mut og slukket og fungerede ikke godt i galop, hvor hun ligesom toppede op i lænden under rytter. Ellers var det svært mere præcist at definere, hvad problemet var.

Vi forsøgte af få hende udret med halthedsundersøgelse, røntgen af ryg og ben, scanning af ben, undersøgelse af livmoder mm.

Det blev fundet lidt forskelligt uden der var en helt klar forklaring på den dårlige fornemmelse af hendes tilstand og efter en periode med fri og behandling føltes det fortsat ikke rigtig godt og hendes humør var heller ikke godt.

Derfor tog vi beslutningen om at prøve at køre hende ud til Maja, da vi med en tidligere hest havde haft succes med dette.

7. juli 2020 var vi afsted til den første behandling. Her virker hun tung på jorden i bevægelse og arbejder på to spor på højre volte og hun havde ligesom haft en form for hold i ryggen i venstre side. Hun blev behandlet og allerede dagen efter var hun tilbage i sit gamle glade humør med masser af liv og opmærksomhed. Imødekommende på folden, arbejdsivrig som tidligere og meget samarbejdsvillig omkring hjemmeøvelserne vi havde fået for.

Planen var den næste uge, mellem 1. og 2. behandling, masser af skridtmotion og longering primært i skridt og galop, med en masse overgange og temposkift og ingen ridning.

Ved 2. behandling ugen efter kunne vi se en helt anden galop. Hun gik faktisk ikke længere på to spor, bevægede sig bedre over ryggen, der var god bæring og langt bedre takt med længere skridt. Vi var noget overraskede over hvor stort et fremskridt der havde været både fysisk og mentalt. Og derfor skulle vi fortsætte med det samme arbejde til næste gang.

I starten af august er vi hos Maja igen og det går ok. Men i slutningen af august går det ikke godt. Vi har i perioden prøvet med nogle sygebeslag, som gav nogle udfordringer, så hun i perioder var halt og hun smed sine sko flere gange, hvilket normalt er yderst yderst sjældent. Vi var også lidt i tvivl om hun kan have ligget fast boksen eller noget i den stil, men vi kan i hvert fald ikke holde hende i gang, som vi ellers var startet op med.

21. september er vi hos Maja og Tif er blevet rigtig stram igen og vi har en teori om at det er fordi hun ikke har lavet noget så længe og det er som om, at når hun ikke kommer ud at arbejde, så fungerer hun slet ikke. Og hun har derimod i starten af forløbet haft virkelig god effekt af galoptræningen i longe. Derfor besluttede vi at hun skulle tilbage i træning med longearbejde til trods for at hun egentlig ikke var i bedring. Hvis det så gik bedre, skulle vi begynde med ridning med primært skridt og galop.

Det virkede og derfor fortsatte vi arbejdet med longering og omkring et kvarters ridning i primært skridt og galop.

Slut november går det fortsat rigtig godt og den rigtige vej og dertil i forløbet ser hun faktisk bedst og mest velfungerende ud. Og efter nytår kan vi ride i en halv time med opvarmning i longen pga. det køligere vejr.

I maj måned havde vi et enkelt tilbagefald, hvor rytterskævhed nok har spillet en hel del ind, men det er der kommet styr på og vi er flyvende :-) Det virker som om vi i kombination af super gode behandlinger og træning, har arbejdet Tif rask og glad igen.​

Kontakt mig  

Beskriv dit problem for mig, så kontakter jeg dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Vil du ringes op? *
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Overlad trygt dine dyr til mig

​★★★★★

"Hun ser det andre ikke gør"

Hun er bare den bedste! Har både brugt hende til hest og hund! Hun ser det andre ikke gør :) 

Tina Askebjerg Madsen

​★★★★★

"Grundig, dygtig og kompetent"

Maja er grundig, dygtig og meget kompetent. Jeg glæder mig til tredie behandling af min hund og det er virkelig rart at se en fremgang 

Gitte Muse

​★★★★★

"Super kompetent og teoretisk"

Super kompetent og teoretisk meget velfunderet. Samtidig venlig og imødekommende med stor interesse for sit felt.

Flemming Bligaard Pedersen

Jeg står klar til at hjælpe dig og dine dyr

Jeg besvarer gerne dine spørgsmål og henvendelser.

Du kan blandt andet hente vores ​Henvisningsskema her

Skriv til mig på mail@majaguldborg.dk

eller r​ing på telefon:2031 0238

tlf tider:  08.00-08.30

Her har jeg klinik

Maja Guldborg

CVR: 26450861

Førslev Præstemark 6, 4690 Haslev

Klik her for rutevejledning